Пиріжки з картоплею, смажені на сковороді: тісто як пух без дріжджів
Пиріжки з картоплею – це класика, яка завжди актуальна і любима. Особливо коли немає багато часу, але дуже хочеться чогось смачного і домашнього. Сьогодні ми поділимося з вами рецептом, який поверне вас у дитинство, коли мама або бабуся готували ці неймовірно смачні пиріжки. І найголовніше – для їх приготування не потрібні дріжджі, тож не доведеться чекати, коли тісто підніметься.
Цей рецепт не тільки швидкий, але й надзвичайно простий. Вам не потрібно багато інгредієнтів або спеціальних навичок. Всього кілька простих кроків – і ви вже зможете насолоджуватися чудовими пиріжками з картоплею. Секрет успіху цього рецепту полягає в правильному поєднанні інгредієнтів та їхній обробці. Перш ніж почати готувати тісто, давайте підготуємо начинку. Відварена до готовності картопля, ароматне вершкове масло і золотиста обсмажена цибуля створять ідеальний смак і текстуру для наших пиріжків. Додамо трохи зелені, щоб зробити начинку ще більш свіжою і насиченою.
Тісто для цих пиріжків виходить неймовірно м’яким і пухким завдяки кефіру та сметані. Важливо зазначити, що це тісто підходить тільки для смаження на сковороді – у духовці воно не піднімається так добре. Але це не проблема, адже смажені пиріжки мають свій особливий шарм і смак, який неможливо переплутати ні з чим іншим.
Як приготувати пиріжки з картоплею без дріжджів
Спочатку підготуємо начинку. Варимо картоплю до готовності. Потім зливаємо картопляний відвар в стакан або інший посуд (він нам ще знадобиться, тому не виливаємо).
Картоплю розминаємо, додаємо вершкове масло, сіль за смаком і трохи картопляного відвару. Кладемо обсмажену цибулю, також можна додати подрібнену зелень, наприклад, кріп або зелену цибулю.
Тепер займемося тесто
У мисці змішуємо теплий кефір, сметану, яєчний жовток. Додаємо цукор, сіль і олію – все перемішуємо до однорідності. Далі кладемо борошно, соду і замішуємо тісто. Залишаємо “відпочити” на 10-15 хвилин і можна ліпити пиріжки. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 10-13 пиріжків, залежно від розміру.
Звертаю вашу увагу! Тісто підходить тільки для смаження на сковороді. У духовці воно погано піднімається. Тому використовуємо тільки для смажених пиріжків.
Ну і все. Хвилин 15 йде на те, що посмажити. І можна кликати всіх до столу – пиріжки з картоплею без дріжджів готові! Приємного апетиту!
Інгредієнти для тіста
- борошно – 400 гр;
- яйця (жовток) – 1 шт;
- сметана – 2 столові ложки;
- кефір – 250 мл;
- цукор – 1 столова ложка;
- сіль – 1 чайна ложка;
- сода – 0,5 чайної ложки;
- рослинна олія – 1 столова ложка.
Інгредієнти для начинки
- картопля – 5 шт (середні);
- масло вершкове – 50гр;
- картопляний відвар – 1/4 склянки;
- цибуля – 1 шт;
- сіль за смаком;
- олія для обсмажування цибулі;
- зелень.