Чому кабачки гірчать: основні причини та поради для уникнення гіркоти у плодах
Гіркота плодів кабачків – поширена проблема, з якою стикаються багато городників. Вона може виникати через різні причини, включаючи особливості сорту, неправильний полив, шкідників, хвороби, недостатнє сонячне освітлення, порушення режиму підживлень, неприємне сусідство з іншими рослинами, наявність бур’янів та неправильне зберігання. Дотримання правильних умов вирощування та догляду за кабачками є ключовим для отримання якісного та смачного врожаю.
Щоб уникнути гіркоти, важливо обирати солодкі сорти кабачків, забезпечувати помірний рівень вологості грунту, захищати рослини від шкідників і хвороб, розміщувати грядки на сонячних ділянках, правильно підживлювати та контролювати сусідство з іншими культурами. Також необхідно своєчасно видаляти бур’яни та збирати врожай на різних стадіях стиглості, враховуючи особливості кожного сорту. Дотримуючись цих рекомендацій, можна значно покращити смакові якості кабачків і уникнути неприємної гіркоти.
Причини гіркоти
Зміна смаку культури відбувається з-за помилок, які допускають городники.
Особливості сорту
Є сорти кабачків, які навіть при грамотному догляді відрізняються гіркою м’якоттю.
Найкраще – це вибрати самі солодкі сорти.
Шпачок. У довжину плоди з легкої ребристістю досягають 25 див. Щільна і соковитий м’якуш має солодкий смак. Ніжні плоди придатні до вживання в свіжому вигляді.
Чаклун. Ніжна м’якоть, приємний аромат і смак. Шкірка у них ніжна. Овочі підходять для салатів і консервування. Плодів в одному кущику дуже багато, ростуть дуже швидко.
Фараон. Хрустка м’якоть раннього сорту солодка на смак. Насіння всередині плоду майже немає.
Відсутність правильного поливу
Помірна вологість ґрунту забезпечує рослинам всі необхідні речовини для утворення плодів. Не вимагають кабачки високого рівня вологості. Але при відсутності потрібного рівня вологи в плодах утворюються нітрати та азотовмісні сполуки.
Шкідники і хвороби
Гіркота в плодах може бути викликана шкідниками або грибковими захворюваннями. Шкідливі комахи псують овочі, а також поширюють хвороби – фузаріоз, антракноз.
При антракнозі на листках утворюються круглі плями, які мають жовтий колір. Фузаріоз легко розпізнати по висиханню нижніх нижніх листків. Щоб не допустити захворювань, потрібно прибирати батоги з грядок після збирання врожаю. Хворі рослини краще видалити, щоб не заразити сусідні рослини.
Велика кількість азоту провокує поява гіркоти. Кабачки стануть гіркими, якщо поруч висадили рослини, які забирають всю вологу з грунту. Я поливаю овочі протягом двох днів, і потім роблю перерву на два дні.
Недостатня кількість сонячних променів
Кабачки вимагають великої кількості світла. Це властиво всім гарбузовим культурам. Тільки на сонячних грядках овочі виростають без гіркоти. На великих ділянках з високими деревами і чагарниками кабачки страждають від стресу. Мале освітлення призводить до появи гіркого присмаку.
Порушення режиму підживлень
Надлишок певних речовин впливає на смакові якості плодів. Проблеми виникають у городників при використанні натуральних видів добрив – гною, компосту, перегною або посліду. У них багато неочищених азотних сполук, які провокують поява гіркоти.
Неприємне сусідство
Наявність поруч з кабачками певних культур може негативно позначитися на їх смак. Як можна далі від них садіть такі рослини:
- картопля;
- редиска;
- томати;
- баклажан;
- декоративна гарбуз.
Поряд з кабачками можна розташувати грядки з цибулею, горохом і шпинатом. Кращий варіант – висадка самозапильних сортів кабачків.
Різні бур’яни
Поруч росте полин спровокує гіркоти в плодах кабачків. У разі виявлення рослини, негайно позбудьтеся від нього. Потрібно постійно прополювати грядки і видаляти будь бур’янисту траву.
Відсутність належного зберігання
Треба вчасно збирати з грядок плоди. Як правило, збирання врожаю проходить на різних стадіях стиглості.
- молочна. Соковита м’якоть м’яка, соковита, з тонкою шкіркою. Зберігаються плоди близько двох тижнів при температурі 3 градусів зі знаком плюс. Через деякий час вони стають сухими і гіркими.
- зріла. Кабачки досягають повної зрілості. Їх можна зберігати близько 5 місяці в підвальному приміщенні. Плодам потрібно забезпечити хорошу вентиляцію. Є сорти кабачків, які не підходять для тривалого зберігання. Їх вживають відразу протягом сезону.