Хліб є одним із найпоширеніших продуктів, які хочеться з’їсти. Пристрасть до хліба може говорити про потребу у вуглеводах та поживних речовинах, дефіцит вітамінів і мікроелементів, а також про емоційний стан.
Дисбаланс кишкових бактерій
Деякі дослідження сайту https://p-style.com.ua показують, що потяг до хлібних вуглеводів може бути пов’язаний з дисбалансом кишкових бактерій або недоліком клітковини в раціоні. Вживання продуктів з високим вмістом клітковини може допомогти збалансувати кишкові бактерії та зменшити потяг до вуглеводів загалом.
Дефіцит мікроелементів
Одним із основних елементів, яких може не вистачати тим, хто прагне хліба, є магній. Він допомагає регулювати рівень цукру в крові, що при його нестачі може призвести до потягу до вуглеводів, таких як хліб.
Ще один елемент, якого може не вистачати, – залізо, яке допомагає підтримувати енергетичний рівень і боротися зі втомою. Низький рівень заліза також може призвести до потягу до вуглеводів, і хліб зокрема.
Емоційна дисгармонія
Нерідко потяг до хліба пов’язані з емоційним станом. Це може бути ознакою того, що ви відчуваєте самотність, стрес чи тривогу. Серотонін допомагає регулювати емоційний стан і почуття благополуччя, тому за його низькому рівні ми можемо звернутися до їжі, як до способу самолікування та втіхи. При вживанні вуглеводів у мозку вивільняється серотонін, який підвищує настрій.
Запах хліба також може впливати на людину. Дослідження показують, що запах свіжого хліба може покращити настрій та знизити рівень стресу.
Культурні та регіональні переваги
Смакові пристрасті до хліба можуть відрізнятися залежно від регіону та культури. Наприклад, у Скандинавії та Німеччині популярний житній хліб, в Італії – пшеничний, а в Азії – рисовий. Крім того, існують різні види хліба – білий, чорний, з висівками тощо, кожен з яких має свій унікальний смак та текстуру.
Важливо пам’ятати, що не всі сорти хліба однакові. Якщо потрібно задовольнити свою тягу, не переїдаючи, віддавайте перевагу цільнозерновим сортам, оскільки в них більше клітковини та білка, ніж у білому хлібі, і вони довше зберігають ситість.
Якщо ви постійно відчуваєте потяг до хліба, перш ніж вдаватися до допомоги харчових добавок або лікарських препаратів, варто звернути увагу на свій раціон та спосіб життя загалом. Вживання більшої кількості цільного зерна, бобових, горіхів і насіння допоможе збільшити споживання магнію та заліза, а додавання до раціону більшої кількості фруктів та овочів збільшить споживання клітковини природним чином. Крім того, достатній сон щоночі (7-9 годин) також допоможе збільшити вироблення серотоніну природним чином!
Тягу до хліба важко ігнорувати, але розуміння основної причини її виникнення може допомогти розставити все на місця, щоб не переїдати і не почуватися винним. Емоційна турбота про себе допоможе забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами і при цьому задовольнити настирливу потяг до їжі.